Zo herken je de betere copywriter - hint: niet alleen aan z'n goede teksten
Nederland telt volgens vakgenoot Bianca Walraven tussen de 18.000 en 30.000 copywriters, of tekstschrijvers - kies zelf een leuke naam. Als je nu denkt: ‘’daar zit 12.000 verschil tussen’’, ja, klopt, dat aantal is moeilijk in te schatten. Lang verhaal, niet belangrijk. Wat wél belangrijk is, is hoe je een (hele) goeie copywriter vindt tussen die Mont Blanc aan woordkunstenaars.
Microcopy: dé kans om je merkbeleving te versterken
Ik heb een vraag voor je. Waarom zijn verrassingen zo leuk? Het antwoord weet zelfs een kleuter: omdat je ze niet ziet aankomen. Het onverwachte geeft ons vreugde. Dat wat we niet zien aankomen, zien we het liefst. Bovendien zegt het iets over de gever van de verrassing: die maakte een inschatting van wat ons vreugde geeft en inderdaad: tadaaaaaa. Vreugde. En dat heeft alles te maken met microcopy.
Brief van de Maand - Maart 2022
Het bijzondere van schrijven is dat iedereen denkt dat 'ie het kan, maar dat dat voor bijna niemand waar is. Of, zoals ik vroegah op mijn website schreef: ''Schrijven is als het eten van een Whopper: iedereen kan het, maar bij 99% van de mensen ziet het er smerig uit.''
Brief van de Maand - Februari
Ooit weleens iemand horen zeggen: ''Je kunt je telefoon opladen daar bij de wandcontactdoos in mijn keuken''? Nee, natuurlijk niet. Het woord wandcontactdoos komt alleen voor in gebruikshandleidingen die geschreven zijn door sociaal uitgedaagde mensen die vóór 1892 geboren zijn.
Schrijftaal of spreektaal? Formeel of informeel? Zakelijk of persoonlijk? U of jij?
Korte tijd terug plaatste ik een bericht op LinkedIn dat nogal veel losmaakte. Over schrijftaal. Ik zette ‘m natuurlijk scherp neer, om aan het denken te zetten, om discussie los te maken. En dat lukte. Meer dan 76.000 mensen bekeken mijn post, 657 mensen deelden een like uit en bijna honderd mensen plaatsten een reactie.
Brief van de Maand - Januari 2022
En nu is het afgelopen. Nu is het afgelopen met die bullcrap-van-een-regel 'schrijven doe je op taalniveau B1'. Hakmes erin, uit je brein, in de prullenbak. Waarom? Omdat ik het zeg, zoals flauwe ouders zeggen, of om deze reden, lees maar.
Waarom schrijven op B1-niveau vaak helemaal niet slim is
‘Heb je het wel in B1 geschreven?’, vraagt je collega van de afdeling communicatie. Ze heeft net een cursus schrijven voor beginners gevolgd en daar geleerd dat elke tekst B1 moet zijn, ofwel: begrijpelijk voor iedereen. Laat me voor eens en voor altijd het hakmes in die regel zetten en er de broodnodige nuance op aanbrengen.
Brief van de Maand - December 2021
Hoe vind jij dat klinken, 'Ha die [NAAM]'? Daar had ik het laatst over met een vriendin. Dat 'Ha die', daar is iets geks mee.
De Japanse Ikigai-filosofie als basis voor je brand story
Het Japanse concept Ikigai komt van origine uit de Japanse zienswijze rond fysieke gezondheid. Volgens die traditie wordt je lichamelijke welbevinden sterk beïnvloed door je mentale gezondheid. En in het bijzonder het gevoel dat je een doel hebt in je leven, of het Engelstalige purpose, voor de mensen die nog niet door-en-do
Brief van de Maand - November 2021
Een tijdje geleden liep ik een volle ruimte binnen en knoopte ik met een aantal mensen een gesprek aan. Je herkent het vast wel: ik voelde in geen-tijd met wie ik een klik had en met wie niet.
Het fundament onder je tone of voice: de houding van je merk
Bij het bouwen van je merk is je tone of voice een van de belangrijkste elementen. Want de manier waarop je merk praat, zegt veel over de persoonlijkheid van je merk. Vooral de voice, de stijl die in elke situatie hetzelfde is en daarmee het herkenbare geluid vormt van het merk, is cruciaal. Hoe bepaal je die voice? Wat zit daaronder? Nou, daaronder zit je houding. In dit artikel lees je wat ik bedoel met die houding en hoe je tot zo’n houding komt.
Wil je dat je lezers je teksten onthouden? Dan is dit wat je moet doen - 3 technieken
Een tekst schrijven die qua spelling en grammatica klopt, dat kunnen velen. Een tekst schrijven die technisch lekker in elkaar zit, dat sommige copywriters. Maar een tekst schrijven die diep in het brein van je lezer doordringt en daar een plaatje tot stand brengt, waardoor je lezer je tekst én beter opneemt én langer onthoudt, dat kunnen maar weinigen. In dit artikel leer je hoe jij dat wél voor elkaar krijgt.
Wat is jouw Unique Telling Point?
Ga maar eens na: alle mensen die een sterke indruk maken op anderen, hebben iets opvallends. Dat opvallende laten ze zien in alles wat ze doen, in alles wat ze zeggen. Ze vallen dus op, en ook belangrijk: ze vallen altijd op. In dit artikel lees je hoe dat precies werkt en hoe je het ook zelf voor elkaar krijgt in de manier waarop je je presenteert, als persoon of als merk.
Waarom Freddie Mercury dé inspiratiebron is voor elke copywriter
Ben jij copywriter en heb je inspiratie nodig? Zoek je de energie om je letters te laten dansen als Tina Turner en van het scherm direct in het gezicht van je lezers te laten spatten? Kijk en luister dan naar Freddie Mercury, de legendarische leadzanger van Queen - en behalve legendarische leadzanger ook professioneel paradijsvogel, godfather of glamrock, Engelands wildste podiumdier ooit én de enige die het ooit voor elkaar kreeg om een outfit die bestaat uit een wit hemd en een simpele spijkerbroek te verheffen tot intergenerationeel modeverschijnsel. Oh, en zijn snor...
De yoghurtpaktekst van Albert Heijn ontleed [de lange versie]
Jij doet het vast ook: tijdens je ontbijt teksten lezen die op verpakkingen staan. Ik lees ze, lees ze nog een keer, spreek ze hardop uit, totdat ik op dat punt zit waarop álles gek klinkt. Dan zoom ik nog verder in, nog verder, totdat ik genoeg heb geanalyseerd om een heel boek te schrijven over die ene korte tekst - wat is copywriting toch een heerlijk vak.
Kleine Aristoteles en de ketel met LSD
Kleine Aristoteles klom via de wiebelende ladder die tegen de enorme ketel aan stond naar boven. Eerste tree, tweede tree, nog eentje. Treetje voor treetje klemde hij zijn handjes vast aan de volgende en tilde ook zijn voetjes op. Hij was nu bijna boven. Achter zich zag hij zijn geboorteplaats Stagira, onder de brandende zon, omgeven door de glooiende heuvels van Katafigio. Was dat gebouwtje daar nou zijn thuis, waar zijn moeder hem die ochtend nog had gezegd dit keer in de buurt te blijven?
How to storytelling als een Aristoteles - Een goed verhaal begin je zo
Iets met een eerste indruk, snackable content, aandacht vasthouden en een goede binnenkomer - het universum stikt van de clichés die gaan over het belang van een goed begin. Waarom? Omdat ze allemaal waar zijn. Omdat een goed begin niet alleen het halve werk is, maar bepaalt of er überhaupt nog Ãets komt na het begin. Gelukkig bestaan er slimme manieren om je verhaal goed te beginnen, of het nu om je merkverhaal, een LinkedIn-post, een tendervoorstel, het script voor die nieuwe commercial, een blogartikel of je over-mij pagina gaat.
‘U’ of ‘jij’?
Het is misschien wel een van de meest gevoerde discussies op het gebied van tone of voice: zeg je ‘u’ en ‘uw’ of ‘jij’ en ‘jouw’? Een prachtige discussie, want de kwestie raakt aan zoveel meer dan alleen tutoyeren of vousvoyeren. Het gaat over zoveel meer dan alleen de manier waarop je iemand aanspreekt. Daarom in dit artikel het korte én het lange antwoord, de hoofdkwestie, de bijkwesties, de zijpaden, de nuances. En vooral: de handvatten die je nodig hebt om zelf een doordachte keuze te maken voor ‘u’ en ‘uw’ of ‘jij’ en ‘jouw’.
Breng je tekst tot leven: prikkel de ogen, oren, neus, tong en huid van je lezers
Wist je dat informatie vijf keer beter blijft hangen in de vorm van een verhaal dan in de vorm van droge info? Ja. Vijf keer. Iets met allerlei onderzoekers aan een Princeton University, compleet met ingewikkelde breinscans. Kauw daar maar eens op. En weet je wat dé manier is om van je informatie een verhaaltje te maken? Het maken van een ‘plaatje’.
Wil je lekkerdere teksten schrijven? Dit moet je weten over ‘Lolitaaltechnisch opwindende taal’.
De Russische schrijver Vladimir Nabokov schreef in 1955 zijn roman Lolita. Daarin vertelt hoofdpersoon Humbert Humbert, een literaire wetenschapper, over zijn fascinatie voor de minderjarige Lolita. Zij is de ultieme vrouw, zÃjn ultieme vrouw - of eigenlijk pubermeisje, want Lolita is twaalf jaar wanneer hij voor haar valt.