Gooi je haar los, doe een dansje en smijt die magische saus van je op je scherm
Veruit de meeste teksten worden niet gelezen, maar gescand. En veruit de meeste teksten worden niet lang nadat ze gelezen zijn weer vergeten. Het bloed, het zweet en de tranen die de schrijver in zijn teksten stopte, maken samen met de aandacht van de lezer plaats voor iets nieuws, om vervolgens niet meer naar de voorgrond terug te keren. Doodzonde. Vooral omdat het anders kan.
Vind je eigen tone of voice door eerst te ontdekken wat 'ie niét is
Hanneke Groenteman leerde mij tijdens een interviewtraining om nooit ‘ste-vragen’ te stellen. Dus nooit: ‘wat is de mooiste’, ‘wat is de leukste’ en ‘wat is de verschrikkelijkste’, maar ‘wat is een mooie’, ‘wat is een leuke’ en ‘wat is een verschrikkelijke’. Het is namelijk nogal wat om die ene te vinden die overal bovenuit steekt. Je dwingt de persoon die je interviewt lang en diep na te denken. En dat is zonde van de flow.
Van storytelling naar truthtelling - een pleidooi voor ware verhalen
‘’Een goed product verkoopt zichzelf’’, was jarenlang een veelgehoorde volkswijsheid. Vooral eigenwijze ondernemers met te weinig verstand van communicatie lieten zich voorstaan op dat soort hoor-mij-eens-alles-weten ‘kennis’.
Tegenwoordig hoor je vaak het tegenovergestelde. Mensen, vooral mensen die ‘verstand hebben van marketing’ zeggen dan dingen als ‘’Met een goed verhaal kom je overal binnen’’, of ‘’Marketeers kunnen mensen alles wijs maken’’, of nog erger, ‘’Vrije wil? MOEHAHAHA, die bestaat helemaal niet!!’’. Bedenk er zelf wat kaasblokjes en opklapstoeltjes bij en je hebt de perfecte kringverjaardag compleet met irritante oom.
How to tone of voice : 5 x precies hetzelfde maar dan anders
De manier waaróp je iets zegt is bepalender dan wát je zegt. Als je elkaar ziet heb je je gezichtsuitdrukking, je lichaamstaal, je gebaren, je toon en je volume om je boodschap precies de betekenis en kracht mee te geven die je wilt. Als je elkaar spreekt zonder elkaar te zien valt een deel daarvan al weg. Laat staan wanneer je elkaars boodschap alleen maar leest. Hoe leg je dan precies de juiste betekenis en kracht in je boodschap? Welkom in de wereld van tone of voice.
Brief van de Maand - Oktober 2020
Het zijn gekke tijden. Lange Frans runt een pedofielennetwerk vanuit de kelder van het pizzarestaurant van Arjen Lubach. Gekke tijden. Famke Louise deed daar eerst niet aan mee, maar nu wel, zo verklaarde ze buiten de meenstriem miedia om. Gekke tijden. Intussen hebben Willem en Máxima de Griekse griep mee teruggenomen van vakantie en op een illegaal caféfeest in Den Haag door de zaal geblèrd, waardoor dat virus nu de hele wereld over raast en iedereen behalve de inwoners van Staphorst in quarantaine moet, net zolang totdat het Youtube-account van Lange Frans weer online staat en Bill Gates een vaccin heeft ontwikkeld. Gekke tijden. Hele. Gekke. Tijden.
Worden tekstschrijvers vervangen door algoritmes?
AI-generated content, ofwel, door artificial intelligence geschreven teksten, komt eraan. Sterker nog, het bestaat al. De vraag is: hoe goed zijn die teksten? En komt er ooit een moment dat correcte, creatieve en overtuigende teksten niet langer zijn voorbehouden aan de tikkende vingers van de mens? Met andere woorden: heb ik straks nog werk?
Brief van de Maand - September 2020
How do you do? I do London. En terwijl ik dat doe, verzamel ik de meest briljante teksten die ik hier om me heen zie. De vijf sterkste voorbeelden van quite brilliant copy vind je in dit artikel dat ik voor je heb geschreven - mocht je benieuwd zijn met welke toffe tekst IKEA z'n hotdogs hier aanprijst, en mocht je benieuwd zijn hoe je met maar vier woorden storytelling-technieken inzet.
It’s the best thing since sliced bread - Londense inspiratie voor sterkere teksten
Ik weet ‘t: ‘’Het is het beste ding sinds gesneden brood’’ klinkt gewoon niet zo lekker als ‘’It’s the best thing since sliced bread.’’ Er is iets met die Engelse taal. Er is iets wat maakt dat het zo lekker vloeit en rijmt en doet en swingt en zingt. Wat dat is, daar kom ik misschien later nog op terug. Voor nu geef ik je een aantal jolly good voorbeelden van copy die ik afgelopen winter in London tegenkwam.
‘’Brace yourselves, winter is coming’’ - Waarom het nu tijd is in je brand story te investeren
Fraulein covid heeft inmiddels flink huisgehouden. Met inmiddels bijna een miljoen doden op haar naam en velen die nog zullen volgen, hebben vrijwel alle landen drastische maatregelen genomen om uitpuilende IC’s en alle directe en indirecte gevolgen daarvan binnen de perken te houden - voor zover dat kan. Over die directe en indirecte gevolgen gesproken: lockdown of geen lockdown, wel of geen mondkapjes, Zweeds of Spaans beleid: de economie gaat er niet lekker op. Bedrijven vallen bij bosjes om en economen waarschuwen voor een nabije toekomst vol verstrekkende recessie-ellende. Winter is coming. ‘’
Brief van de Maand - Augustus 2020
Met de deur in huis. Wat maakt een goede titel een goede titel? Ik heb er lang over nagedacht, van alles over gelezen én er wat mee gedaan. Al mijn bevindingen vind je in mijn artikel: 'Zo schrijf je een supersterke titel boven je artikel: tips, inspiratie & wat je niét moet doen'. Nu ik toch binnen ben. 78% van de marketeers op LinkedIn zegt meer te gaan investeren in content. Waarom? Omdat content nu ALLES is en daarom en daarom en corona enzo.
Zo schrijf je een supersterke titel boven je artikel: tips, inspiratie & wat je niét moet doen
Voor het gemak ga ik er even vanuit dat je een artikel schrijft omdat je het leuk vindt - stop er anders meteen mee - én dat je het fijn vindt dat je artikel ook daadwerkelijk gelezen wordt. Klopt dat? Realiseer je dan dat je kunt zwoegen en lijden en zweten op je artikel en dat dat allemaal voor niks is als je er geen sterke titel boven zet. Daarom help ik je in dit artikel op weg naar een supersterke titel.
Brief van de Maand - Juli 2020
Joejoe. De zon schijnt, de vogels fluiten de longen uit hun veren en ik associeer corona behalve met longziekte ook weer een beetje met bier. Lekker goings dus. Jij ook? Zonder bruggetje meteen door naar waarom je deze Brief van de Maand leest: om meer te leren over brand stories en copy. Voor wijze lessen op dat vlak ben ik teruggegaan in de geschiedenis. Naar 'de Grieken' om precies te zijn en dan in het bijzonder naar meneer Aristoteles, filosoof, populair standbeeld en storyteller avant la lettre. Die meneer Aristoteles legde zo'n 2.400 jaar geleden de basis voor elk goed verhaal. Een briljant stukje daarvan deel ik met je in dit artikel. Briljant, omdat het je op weg helpt de basis te leggen voor je merkverhaal.
11 taaltips van een taalnazi [door Emma Clark]
Word jij ook vaak op social media getagd voor dingen waarvan mensen weten dat je ‘aan’ gaat? Ik word getagd in posts over taalergernissen en -foutjes. En, nog veel leuker, ik krijg regelmatig screenshots van spelfouten of zinnen die voor geen meter lopen. Ik val namelijk in de categorie ‘taalnazi’ en me opwinden over taalfoutjes is mijn guilty pleasure.
Aristoteles legde 2.400 jaar geleden de briljante basis voor elke brand story - dit is die basis
Het vertellen van verhalen is een oeroude kunst. En het is niet alleen een kunst, het is misschien wel de meest significante vaardigheid die we als mens hebben ontwikkeld. Ja, dat is een boute stelling, maar als je je realiseert dat het vertellen van verhalen duizenden en duizenden jaren hét medium is geweest om informatie van de ene persoon tot de andere persoon, van de ene generatie op de volgende over te brengen, dan zie je waarom die boute stelling misschien niet eens zo bout is.
Brief van de Maand - Juni 2020
Licht uit. Spot aan. Mondkapje af. Leesbril op. Hoi. Coronel Tim hier - ik heb corona gehad, dus als pandemic survivor heb ik mijn aanspreektitel een actueel tintje gegeven. Dat was het, qua corona. Over op de zaken die ertoe doen in het leven. Ik heb het natuurlijk over brand stories. En over copywriting.
Dat kan korter: 5 x hoe je met minder woorden meer zegt
Een belangrijk uitgangspunt als het gaat om copywriting: schrijf to the point. Zeg meer met minder woorden. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat je op die manier de vaart in je tekst houdt en je lezer zich niet verveelt; verveling is de nummer-één-wegklikoorzaak onder jouw lezers. Wat de grootste schrijvers, de beste verhalenvertellers dan ook met elkaar gemeen hebben: je leest als een raket door hun teksten.
De 4 doelen van contentmarketing
Weet jij eigenlijk waaróm je content maakt? Dat kun je maar beter precies weten, want dat waarom is leidend voor alle stappen die daarna komen. Om maar niet in clichés te vervallen en zoiets sufs als start with why op je af te slingeren, zeg ik: kies eerst je doel. Om het je makkelijk te maken, heb ik een keuzemenu met vier keuzes voor je gemaakt.
Brief van de Maand - Mei 2020
Hoi. Ik heb inspiratie voor je. Veel inspiratie. Nee, meer inspiratie dan je nu in je hoofd hebt. Misschien wel twee keer zoveel. Om te beginnen heb ik een superhandig stappenplan voor je gemaakt om content te bedenken, waarmee je nooit, nooit, nooit meer lang hoeft na te denken over wat je nu weer op Facebook gaat posten of op je blog gaat plaatsen. Met dat stappenplan heb je altijd inspiratie, zelfs als je nu pas op het idee komt om op corona in te haken en werkelijk alle open én dichte deuren al zijn ingetrapt.
Waarom het juist in tijden van crisis slim is te investeren in contentmarketing
Je had zulke mooie plannen. Het ging zo lekker. Je stond net op het punt om...en toen stond Corona voor de deur. Ze deed de deur ook meteen weer dicht trouwens, en draaide ‘m op slot. ‘Thuisblijven, jij!’ riep ze nog over d’r schouders terwijl ze wegliep. Daar zit je dan, met je vervellende handen, je net op tijd bij elkaar gehamsterde handgel en een economie die in elkaar klapt. Maar. Niet getreurd. Met een goed verhaal, lees: sterke content, kom je sterker uit de crisis dan je erin ging. Ik leg je uit waarom het juist nu slim is om te investeren in contentmarketing - en hoe je de eerste stappen zet.
Brief van de Maand - April 2020
Hey jij. Trek je het nog een beetje? Heb je nog vel aan je handen? Nog genoeg wc-papier in huis? Nog genoeg lont over om je huisgenoten te tolereren? Ik vond de eerste weken bijzonder, inspirerend en 'eigenlijk ergens ook wel even lekker'. Maar het quaranteren komt me nu in anderhalve meters tegelijk m'n strot uit. Mijn wasmand is leeg, mijn boeken staan op kleur in de boekenkast, ik weet alles van Joe Exotic en z'n vriendjes, ik heb mijn spiegelbeeld uit verveling in het gezicht gehoest en heb zelfs, en dat is waarom ik zeker weet dat ik het nu echt wel gehad heb, mijn hortensia's gesnoeid.e nu pas op het idee komt om op corona in te haken en werkelijk alle open én dichte deuren al zijn ingetrapt.