How to tone of voice : 5 x precies hetzelfde maar dan anders

De manier waaróp je iets zegt is bepalender dan wát je zegt. Als je elkaar ziet heb je je gezichtsuitdrukking, je lichaamstaal, je gebaren, je toon en je volume om je boodschap precies de betekenis en kracht mee te geven die je wilt. Als je elkaar spreekt zonder elkaar te zien, valt een deel daarvan al weg. Laat staan wanneer je elkaars boodschap alleen maar leest. Hoe leg je dan precies de juiste betekenis en kracht in je boodschap? Welkom in de wereld van tone of voice.

In dit artikel laat ik je zien hoe je exact hetzelfde op verschillende manieren zegt. En niet alleen dat, ook hoe je een bepaald beeld neerzet van jezelf, hoe je met woorden net zoveel kunt spelen als met gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, gebaren, toon en volume bij elkaar. 

Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting? Meld je dan aan voor mijn Brief van de Maand, gelezen door ruim 2.200 professionals.

Het geheim van tone of voice 

Cruciaal bij het raken van de juiste toon is dat je erkent dat hóe je iets zegt belangrijker is dan wát je zegt, maar dat tekst je limiteert tot het spelen met wát je zegt. Daarom benader je het formuleren van wát je zegt op zo’n nauwkeurig en verfijnde manier, dat er ‘tussen de regels’ een duidelijk voor de lezer waarneembaar beeld ontstaat van wie je bent, in jouw unieke geur, kleur en toon.  

Tot zover duidelijk? Dan is het tijd je brand story te ontwikkelen en daar een tone of voice uit te extraheren. Dat kost je bloed, zweet en tranen en een goede brand story specialist - ik ken er nog wel een. Maar als dat eenmaal staat, weet je feilloos hoe je precies de juiste toon raakt. 

Voor nu slaan we die stap even over - onderaan dit artikel noem ik drie artikelen waarin ik je help een brand story te ontwikkelen, mocht je met die stap aan de slag willen. 

5 voorbeelden, 5 x een andere tone of voice 

Bij gebrek aan vijf keer een uitgewerkte brand story en tone of voice, geef ik kort een beschrijving van het soort merk waarbij de toon past. En daaronder steeds dezelfde boodschap, in bijpassende toon.

Daarbij kies ik voor een algemene boodschap, een boodschap die voor allerlei soorten merken zou kunnen gelden. Zo laat ik je zien hoe je eenheidsworst toch een kenmerkende smaak geeft. 

Die boodschap is:

Kwaliteit staat bij ons voorop. Dat betekent dat we de klant centraal stellen in alles wat we doen, van het bedenken tot het maken van ons product. We hebben daarbij aandacht voor de wensen van de klant en proberen zo goed mogelijk aan die wens te voldoen. Die visie maakt dat onze klanten tevreden zijn en wij daardoor de grootste van Nederland zijn geworden. En daar zijn we trots op.

Voor alle duidelijkheid: de tekst hierboven zegt precies niks, dus het enige wat je hebt is een toon. Ideaal om mee te spelen.

Tone of voice 1 - de statige, ouderwetse notaris

Sedert 1927 staat kwaliteit bij Gansch & Veer Notarissen hoog in het vaandel. Derhalve bedienen wij onze cliënten met de grootst mogelijke aandacht, zowel in onze dienstverlening als in de wijze waarop wij daarover met hen corresponderen. Ergo, wij trachten ons ambt te allen tijde te beoefenen ten faveure van de wens van de door onze dienstverlening begunstigde partij. Deze zienswijze heeft geleid tot arbeidsrelaties die zich kenmerken door wederzijdse vergenoegdheid en het heuglijke feit dat Gansch & Veer Notarissen anno 2020 ‘s lands grootste notariskantoor is.

Tone of voice 2 - de hippe, rebelse koffiemaker 

Crazy-lekkere koffie, dat is het enige wat telt in het leven. Daarom hebben we bij Qoffie jouw kieskeurige smoel boven ons bed gehangen en toveren we bloed, zweet en tranen om in koffie zoals je die nog nooit hebt beleefd. Proef zelf maar. Dan heb je niet alleen een bakkie waar je bek van open valt, maar snap je ook meteen waarom we de titel ‘Grootste Koffiemaker van Nederland’ hebben veroverd. 

Tone of voice 3 - de degelijke, betrouwbare supermarkt

Bij Dé Geluk nemen we de wensen van onze klanten serieus. Dat zie je aan de kwalitatief hoogstaande producten die je in onze schappen ziet staan. Producten waar je op kunt vertrouwen. Dankzij die kwaliteit bedienen we tevreden klanten door het hele land en zijn we al vijf jaar met trots de grootste supermarkt.

Tone of voice 4 - de lieve, lokale bioboer

Bij Groentjes vinden we dat iedereen recht heeft op heerlijk eerlijke groenten. Daarom groeien we de groentes die je lekker vindt op een duurzame manier bij ons op de akker. Zo eet je elke dag wat je lekker en gezond vindt en maak je ook ons blij: dankzij jou mochten we onszelf dit jaar voor het eerst de grootste lokale bioboer van het land noemen. Daar zijn we stiekem heel trots op!

Tone of voice 5 - de nerdy, bijdehante softwarebouwer 

Bij Code-Wan Kenobi maken we software die beter in elkaar zit dan een Imperial Star Destroyer. Voor wie niet weet wat een Imperial Star Destroyer is, never mind. Waar het om gaat is dat wij nerds code voor je maken die precies doet wat jij wilt. Dat vinden wij én 99% van onze klanten met ons. W = 101001010101, in andere woorden: welkom bij de grootste softwarebouwer van Nederland.

Hetzelfde maar dan anders, namelijk nog steeds niks en toch alles

Zie je? Er staat vijf keer nagenoeg hetzelfde, namelijk nog steeds vrij weinig. Geen onderscheidende kenmerken, nauwelijks bewijsvoering, hardly any details. Toch zegt elke tekst een hoop, omdat het je een gevoel geeft, een idee van wie het zegt. Branding in elke letter, dus. 

Wil je jouw eigen tone of voice uitwerken?

Check dan mijn coachingtraject ‘Messcherpe Teksten’ waarin je samen met mij gestructureerd en gedetailleerd je tone of voice uitwerkt.

Verder lezen?

Previous
Previous

Van storytelling naar truthtelling - een pleidooi voor ware verhalen

Next
Next

Brief van de Maand - Oktober 2020