Waarom het juist in tijden van crisis slim is te investeren in contentmarketing
Je had zulke mooie plannen. Het ging zo lekker. Je stond net op het punt om...en toen stond Corona voor de deur. Ze deed de deur ook meteen weer dicht trouwens, en draaide ‘m op slot. ‘Thuisblijven, jij!’ riep ze nog over d’r schouders terwijl ze wegliep. Daar zit je dan, met je vervellende handen, je net op tijd bij elkaar gehamsterde handgel en een economie die in elkaar klapt. Maar. Niet getreurd. Met een goed verhaal, lees: sterke content, kom je sterker uit de crisis dan je erin ging. Ik leg je uit waarom het juist nu slim is om te investeren in contentmarketing - en hoe je de eerste stappen zet.
Omdat mensen meer dan ooit zitten te wachten op een goed verhaal
Niet uit eten, niet naar het park en geen drankjes buiten de deur. Geen festivals, geen yogales, geen bezoek aan de kapper. Geen reisjes, geen huisfeestjes, zelfs geen saaie kringverjaardagen. Waar iedereen wél is: online. En we zijn niet alleen méér online, we doen het ook intenser. Ineens doen we yoga en workouts via Zoom, doen we spelletjes met Houseparty en e-learnen we onszelf een ongeluk met online courses over van alles tussen punniken en transcendental meditation.
Zie daar de kans voor jou als ondernemer. Zie daar de kans om mensen in mindere tijden meer te geven. Enige wat je daarvoor nodig hebt: content waar mensen iets aan hebben in deze tijd.
Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting? Meld je dan aan voor mijn Brief van de Maand, gelezen door ruim 2.200 professionals.
Dus: hoe kan jij ze helpen? Wat doe jij normaal offline wat je nu online kunt doen? Welke kennis heb jij in huis waar je mensen nu een plezier mee doet? Wat kan jij, weet jij of heb jij om mensen te helpen de muren van zich af te slaan? Hoe haak jij in op deze totaal nieuwe dagelijkse realiteit en de gevoelens en behoeftes die die tijd bij mensen losmaakt?
Om je te inspireren, drie voorbeelden van bedrijven die slim - en behulpzaam - inspelen op Corona:
1] Alipay
Online betaaldienst Alipay helpt lokale ondernemers door gebruikers te laten aangeven welke lokale ondernemer ze graag willen helpen met een lening.
2] Razer
Ontwikkelaar van game-hardware Razer heeft posters ontworpen waarvan de opbrengst gaat naar het bestrijden van het Coronavirus.
3] CWSI
IT-bedrijf CWSI heeft een complete guide gemaakt om IT-teams te helpen zich aan te passen aan 100% op afstand werken.
Omdat de switch naar online business doen schreeuwt om content
Het mooie aan online business doen is dat je jouw doelgroep in kleine, gerichte stapjes kunt verleiden tot een uiteindelijke aankoop:
Content > Nog meer content > Nog interessantere content > Nog gerichtere content > Aankoop
Een voorbeeld.
Stel: je verkoopt webapplicaties die ondernemers helpen hun business online te laten groeien. Wat je wilt is dat bedrijven een webapplicatie bij je kopen. En wat je daarom doet is die bedrijven in kleine stapjes, met waardevolle content, te verleiden dat uiteindelijk ook te doen. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Artikel: De 5 belangrijkste zaken waar een app aan moet voldoen
Nieuwsbrief:
[case] De Appie, van de tekentafel tot de supermarkt
[artikel] 3 Apps die je 3 jaar geleden nog niet kende - en waar je nu niet meer zonder kunt
Gratis webinar: Een app als commercieel verlengstuk van je online business: zo pak je dat aan
Je probeert een interessante ‘route’ uit te stippelen van het eerste contactmoment tot de uiteindelijke aankoop. Daarbij laat je content dus zoveel mogelijk op elkaar aansluiten; in je artikel verwijs je naar je nieuwsbrief, in je nieuwsbrief naar je webinar en in je webinar probeer je deelnemers te verleiden een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Op die manier verleid je jouw doelgroep in kleine stapjes, met waardevolle content, om klant bij je te worden.
Nu bijna iedereen vanuit huis werkt, is dit het moment om zo’n ‘contentroute’ uit te stippelen en alle daarvoor benodigde content uit de grond te stampen. Zeker als je het minder druk hebt, is dit het moment om aan je eigen content te werken.
Omdat de effecten van je content nog voelbaar zijn als corona al lang weg is
Contentmarketing is geen sprint, maar een marathon, geen campagne met vluchtige resultaten, maar een duurzame benadering van marketing waarbij je iets opbouwt waarvan je op lange termijn profiteert.
Vergelijk contentmarketing maar eens met een Google AdWords campagne. Stel: je investeert €450 in Google AdWords. Je krijgt in korte tijd veel clicks. Maar zodra je budget op is, gebeurt er niks meer. Stel: je investeert €450 in waardevolle content, bijvoorbeeld een artikel op je website. Op korte termijn levert het misschien minder clicks op dan Google AdWords, maar:
Dankzij meer diepgang is de engagement veel hoger
Je genereert nog jarenlang organisch, dus gratis, verkeer via Google
Je hebt waardevolle content om meerdere keren via je eigen kanalen te verspreiden - wie slim is met content mapping maakt bijvoorbeeld van één artikel talloze posts op sociale media
Zeker als je business door Corona op een lager pitje draait, is dit de uitgelezen kans om tijd en aandacht te besteden aan content. Als je slim inhaakt op wat er nu speelt, zet je jezelf op korte termijn neer als innovatief en behulpzaam merk en op lange termijn pluk je nog steeds de vruchten van alle content die je nu maakt. Ook na Corona nog.
Dus. waar begin je?
1] Alles begint bij een goed merkverhaal
Aan de basis van de basis staat je merkverhaal. Wie ben je? Daar geef je eerst een goed antwoord op. Neem geen genoegen met die losse gedachteflodders die in je hoofd ronddwalen of dat op een bierviltje gekrabbelde verhaaltje. Wat je wilt is een goed uitgewerkt merkverhaal, gestoeld op de klassieke elementen van een goed verhaal.
2] Overzicht: offline en online
Breng in kaart wat je offline en online doet. Doe dat volledig, schrijf elk contactmoment, elk product en elke communicatie-uiting rond dat product op. Als je klaar bent met je overzicht, kijk dan eens wat je nu (of voordat Corona gebeurde) offline doet en misschien wel online kunt doen. Wat is daarvoor nodig en hoe kun je dat online laten aansluiten op alle andere dingen die je hebt opgeschreven? Probeer één logisch, vloeiend, online geheel te maken.
3] Content. content. content.
Nu je weet wat je van offline naar online gaat brengen en hoe de onderlinge lijntjes tussen je producten en communicatie-uitingen in elkaar zitten, breng je alles samen met content. Stel: je organiseert elk jaar in mei een evenement voor vakgenoten, om jezelf in the picture te spelen, te netwerken en leads te genereren. Dit jaar organiseer je dat evenement online.
Stel jezelf dan deze vragen. Welk platform gebruik je daarvoor? Waar en hoe leg je potentiële deelnemers uit hoe het dit jaar werkt? Welke klantenbestanden ga je op welke manier benaderen voor je evenement? Kun je linkjes leggen tussen je nieuwsbrief en je evenement? Kun je bestaande content updaten en koppelen aan je evenement? Kun je tussen nu en de dag van je evenement online mini-events organiseren om je evenement onder de aandacht te brengen? Welke content heb je daarvoor nodig en via welke kanalen zet je die uit? Alle antwoorden leiden naar content die je nodig hebt. Maak een overzicht, een actieplan en een planning, bijvoorbeeld met Trello.