Microcopy: dé kans om je merkbeleving te versterken
Ik heb een vraag voor je. Waarom zijn verrassingen zo leuk? Het antwoord weet zelfs een kleuter: omdat je ze niet ziet aankomen. Het onverwachte geeft ons vreugde. Dat wat we niet zien aankomen, zien we het liefst. Bovendien zegt het iets over de gever van de verrassing: die maakte een inschatting van wat ons vreugde geeft en inderdaad: tadaaaaaa. Vreugde. En dat heeft alles te maken met microcopy.
Want dat werkt precies zo. Als je wat leuks doet met microcopy, verras je je lezer. Want niemand verwacht iets anders, origineels, grappigs, gekkigs of guitigs op saaie plekken als een bestelknop, een contactlink, een disclaimer onder een belofte, een titel boven algemene voorwaarden of die ene, kleine dwergtekst ergens onderin de footer. En als je dan dáár dat andere, originele, grappige, gekkige, guitige in je teksten stopt, dan verras je je lezer. Schud je ‘m wakker en geef je ‘m die verrassing waarmee ik dit artikel begon.
Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting? Meld je dan aan voor mijn Brief van de Maand, gelezen door ruim 2.200 professionals.
Omdat je met denken ver komt, maar met doen verder, krijg je meteen een opdracht van me.
Kijk eens naar je website. Klik er eens doorheen.
En zet dan alle microcopy op een rijtje. Al die kleine teksten. Al die ogenschijnlijk onbelangrijke en onterecht als vanzelfsprekend en conventioneel ingestoken teksten.
En doe er dan eens wat anders mee.
Mocht je nu denken:
‘’Ja, maar die teksten zijn niet voor niks zo geschreven. Ze zijn nu eenmaal puur functioneel.’’
‘’Ja, leuk die creativiteit, maar uiteindelijk gaat het om resultaat.’’
Laat me je dan vertellen: puur functionele teksten bestaan niet en creativiteit is er in de eerste plaats om je resultaten te verbeteren.
Probeer het maar eens. Microcopy de sh*t out of your copy. En zie hoe je mensen positief verrast, met hoeveel meer enthousiasme mensen door je website heen klikken.
Voor alle duidelijkheid: ik pleit hier niet voor vage, creatieve teksten op plekken waar lezers duidelijkheid nodig hebben. Ik pleit ervoor dat je je creatieve vaardigheden nooit in slaap laat sukkelen, zelfs niet als je bezig bent met ‘functionele teksten’.
Geen inspiratie? Laat me je brein een petit peu de slinger geven met wat voorbeelden die ik vond in dit artikel op Medium, van Shiran Hirshberg.
Nummer één.
En nog eentje.
Vooruit, nog één dan.
Laatste.
De moraal van het verhaal moge duidelijk zijn. Doe wat leuks, verras je lezer en pluk er zelf ook de vruchten van.