Wat is jouw Unique Telling Point?
Ga maar eens na: alle mensen die een sterke indruk maken op anderen, hebben iets opvallends. Dat opvallende laten ze zien in alles wat ze doen, in alles wat ze zeggen. Ze vallen dus op, en ook belangrijk: ze vallen altijd op. In dit artikel lees je hoe dat precies werkt en hoe je het ook zelf voor elkaar krijgt in de manier waarop je je presenteert, als persoon of als merk.
Donald Trump en Peter R. de Vries
Van Martien Meiland tot Donald Trump, van Peter R. de Vries tot Lady Gaga, het zijn allemaal mensen met een krachtig, opvallend en onderscheidend voorkomen. Ze hebben de X-factor, zoals een Idols-jurylid het ooit noemde. Donald Trump is de rebellerende hork die zijn publiek inpakt met stevige, confronterende, oproerende retoriek. Peter R. de Vries was de misdaadjournalist die altijd, no matter what, aan zijn principes vasthield - en ook anderen langs de meetlat van zijn principes legde. Dat wat ze doen, doen ze goed én doen ze altijd, waardoor ze een sterk en onderscheidend merk van zichzelf hebben weten te maken - of je nou fan van ze bent of niet.
Luister je liever dan dat je leest? Bijvoorbeeld tijdens het koken, hardlopen of als je je planten water geeft? Abonneer je dan gratis op de TIMcast, waarmee je naar (bijna) al mijn artikelen kunt luisteren.
Je UTP, een nogal belangrijk ding
Ik noem het zelf een Unique Telling Point; zoals je USP het belangrijkste voordeel van je product of dienst is, zo is je UTP je belangrijkste onderscheidende eigenschap die je meeneemt in je communicatie - wat is jouw UTP? De kracht van je UTP valt niet te overschatten, het is hét onderdeel van je tone of voice en dé manier waarop je jezelf qua communicatie onderscheidt van je concurrenten - in een wereld die steeds meer draait om de manier waarop je jezelf presenteert een nogal belangrijk ding, zeg maar.
Om je te laten zien wat de kracht is van zo’n UTP, laat ik je twee voorbeelden zien.
Plantsome
Het UTP van Plantsome is humor, een bijzonder lastige UTP om in je teksten te stoppen. Maar ze krijgen het voor elkaar, in werkelijk elke tekst, zelfs de tekst boven hun algemene voorwaarden - nu de algemene voorwaarden zelf nog.
Kromkrommer
En Kromkrommer, een organisatie die voedselverspilling probeert te verminderen, heeft activisme als UTP - hoewel ook zij het overgieten van copy met grapsaus vrij goed in de vingers hebben. De teksten brengen je in beweging, geven je het gevoel dat je iets moet doen. Als lezer voel je je aangesproken op een gezamenlijke waarde en wordt je actief uitgenodigd om je aan te sluiten bij een gelijkgestemd merk. Doen ze goed.
Aan de slag met je eigen UTP
Wat is jouw UTP? En waar merken anderen dat precies aan? Door dat goed uit te werken krijg je jouw eigen UTP goed in beeld en weet je hoe je die UTP een centrale rol geeft in de manier waarop je communiceert.
Ik help je op weg door twee oefeningen met je te delen:
Oefening 1 - Vraag het aan mensen die je kennen
Wil je weten hoe jij of jouw merk overkomt op anderen? Vraag het ze dan. Vraag bijvoorbeeld: wat vind jij het meest opvallende aan de manier waarop ik praat? Of: wat maakt mijn merk anders dan andere merken als het gaat om de manier waarop mijn merk zich presenteert?
Vraag ook door. Waar zit dat precies in? Kun je voorbeelden noemen? Wat voor effect heeft het op je? Schrijf het op en onderzoek vooral of je een duidelijke rode draad kunt vinden in de antwoorden die je van verschillende mensen krijgt.
Oefening 2 - Analyseer je communicatiemomenten
Neem nadat je oefening 1 hebt gedaan drie communicatiemomenten van jou of van je merk in gedachte:
Het laatste telefoongesprek dat je had
Je cookiemelding, als je die hebt - of anders de tekst boven je contactformulier of contactgegevens
De meest prominente tekst op je homepage
Kijk naar de teksten en de afbeeldingen met de UTP uit oefening 1 in je achterhoofd. Zie je die UTP duidelijk terug? Waar zit ‘ie wel in en waar niet? Hoe zou je je UTP nog duidelijker naar voren kunnen brengen? Zijn er andere merken met dezelfde UTP die het beter doen in dezelfde communicatiemomenten? Hoe doen zij dat?
Succes.
Kan ik met je meedenken? Boek een TIMstorm.
Hulp, scherpe vragen en een kritisch klankbord nodig rond je UTP? Misschien dat een TIMstorm iets voor jou is.