Wil je dat je lezers je teksten onthouden? Dan is dit wat je moet doen - 3 technieken
Een tekst schrijven die qua spelling en grammatica klopt, dat kunnen velen. Een tekst schrijven die technisch lekker in elkaar zit, dat kunnen sommige copywriters. Maar een tekst schrijven die diep in het brein van je lezer doordringt en daar een plaatje tot stand brengt, waardoor je lezer je tekst én beter opneemt én langer onthoudt, dat kunnen maar weinigen. In dit artikel leer je hoe jij dat wél voor elkaar krijgt.
2 keer zo snel lezen, 5 keer zo goed onthouden
Voor wie het nog niet in de gaten had: ik heb het natuurlijk over storytelling-technieken. Want het zijn die storytelling-technieken die maken dat je tekst een plaatje in het hoofd van je lezer maakt. Het zijn die storytelling-technieken die maken dat je lezer je tekst beter opneemt en beter onthoudt.
Sterker nog: onderzoekers aan de universiteit van Princeton kwamen tot de conclusie dat mensen een verhaal twee keer zo snel lezen dan droge informatie. En dat ze die informatie vijf keer beter onthouden, omdat een veel groter deel van het brein betrokken is bij een verhaal dan bij droge informatie.
Niet zo gek dus dat Seth Godin, een van de grote meneren in de wereld van marketing zegt:
“Marketing is no longer about the stuff that you make, but about the stories that you tell.”
Tijd om aan je storytelling-skills te werken dus.
3 belangrijke storytelling-technieken
1] Maak een verhaal dat aansluit op de belevingswereld van je lezer
Je kunt je informatie verpakken in een prachtig verhaal over een WK-voetbalwedstrijd van 1988 - was er toen een WK? - maar dan schakelt mijn brein uit: ik heb niets met voetbal, laat staan dat ik iets weet over die WK-wedstrijd. Kom je met een verhaal aan over technofeestjes, de Thaise keuken of kamerplanten? Dan heb je me.
De belevingswereld van de lezer bepaalt hoe ‘aan’ hij gaat op je verhaal. Sluit dus op die belevingswereld aan. Weet je veel over de interesses van je doelgroep? Mooi, dan is het makkelijk kiezen. Weet je daar nog weinig over? Kies dan een interesse die vaak voorkomt onder de kenmerken die je wél weet over je doelgroep. Richt je je bijvoorbeeld op mannen? Kies dan wél voor voetbal - de meeste mannen hebben daar iets mee.
Luister je liever dan dat je leest? Bijvoorbeeld tijdens het koken, hardlopen of als je je planten water geeft? Abonneer je dan gratis op de TIMcast, waarmee je naar (bijna) al mijn artikelen kunt luisteren.
Voorbeeld? Stel dat je een lamp wilt verkopen aan een typische hipster, die veel reist en vanuit duurzaamheidsoogpunt graag tweedehands spullen koopt. Dan zou het verhaal bij de lamp hieronder weleens een gunstig effect kunnen hebben op de verkoop:
2] Put uit je eigen ervaringen
Het is belangrijk dat je verhaal oprecht is, uit het hart komt en vol zit met emotie. De kans op neural coupling, waarbij het brein van je lezer precies doet wat jouw brein doet, waardoor een bijna zuivere vorm van communicatie ontstaat, is dan het grootst.
Je eigen ervaringen zijn daarom bijzonder geschikt. Want jouw verhalen zijn oprecht. Jouw verhalen komen uit je hart. En jouw verhalen zitten vol met emoties die jij voelde. Op LinkedIn is Esther Bekker daar bijvoorbeeld goed in. Ze verpakt waardevolle lessen binnen haar expertise fotografie in verhalen die ze baseert op haar eigen ervaringen:
3] Deel ervaringen van anderen
Ik wil die man niet te vaak noemen, maar vooruit: Cialdini, met z’n principes. Ken je ‘m niet? In een notendop: hij weet veel van beïnvloedingstechnieken en heeft er een aantal boeken over geschreven die soms - onterecht - als de heilige graal worden beschouwd.
Maar zijn principes, hoewel hij ze niet heeft ‘ontdekt’, werken wel. Neem het principe ‘social proof’ bijvoorbeeld. Dat werkt heel simpel: als iemand anders iets doet, vergroot dat de kans dat jij het ook doet. Daarom werken reviews. Daarom staat er onder mijn online masterclasses hoe deelnemers die gemiddeld beoordelen. Daarom hebben influencers (soms) een enorme impact op het koopgedrag van van hun volgers.
Voorbeeld? Neem Thamara Zijlstra, die op LinkedIn laat zien wat anderen hebben aan haar Virtual Assistant opleiding: