Waar de f*ck heb je het over? Maak je teksten relevant, specifiek en concreet.

Vage termen, holle frasen, wollige woorden, open deuren en containerbegrippen. Veel teksten stikken ervan. Zonde, want daardoor zeggen ze ongeveer zoveel als een dode krekel die zijn tong is verloren. Hoe maak je duidelijk waar je het over hebt? Hoe maak je het concreet, relevant en specifiek? Let’s zoom in op een voorbeeldtekst en let’s kijk eens naar wat er mis gaat en hoe dat beter kan.

Je brand story: de oerknal van jouw communicatie-universum

Elke planeet, elke maan daar in de buurt, elke ster waar die planeet en maan omheen draaien, elk sterrenstelsel waar ze onderdeel van zijn en elk zwart gapend gat dat zulke dingen langzaam naar zich toetrekt en naarbinnen harkt. Het begon allemaal met één grote, alles uitspuwende oerknal. Precies hetzelfde geldt voor jouw brand story. Het is het begin van alles.

Hey Freelancer, werk je tone of voice uit en pluk er magische vruchten van

Niet voor niets heb je gekozen voor het leven van een freelancer - ik kan meer voordelen noemen dan dat Poetin, Trump én Pinokkio leugens kunnen verzinnen. Maar elke freelancer kent ook de moeilijke kant. De kant die onzekerheid met zich meebrengt. Komen er nog wel genoeg aanvragen van opdrachtgevers binnen? Ik noem er maar eentje. Die moeilijke kant maak je een stuk makkelijker door het uitwerken van je tone of voice. Lees maar.

Het verschil tussen schrijven en schríjven

De ‘grap’ met schrijven is dat het vak wordt gekweld door een misverstand van megalomane omvang. Velen zien het verschil namelijk niet tussen schrijven en schríjven. Denken dat het vak zich beperkt tot het achter elkaar zetten van juist gespelde woorden.

Aangezien we dat in Nederland in groep drie van de basisschool leren, zou dat betekenen dat Nederland zo’n 17 miljoen vakgenoten kent. Je begrijpt: het is de hoogste tijd voor een herdefinitie van het vak. Here goes.

Zo herken je de betere copywriter - hint: niet alleen aan z'n goede teksten

Nederland telt volgens vakgenoot Bianca Walraven tussen de 18.000 en 30.000 copywriters, of tekstschrijvers - kies zelf een leuke naam. Als je nu denkt: ‘’daar zit 12.000 verschil tussen’’, ja, klopt, dat aantal is moeilijk in te schatten. Lang verhaal, niet belangrijk. Wat wél belangrijk is, is hoe je een (hele) goeie copywriter vindt tussen die Mont Blanc aan woordkunstenaars.

Microcopy: dé kans om je merkbeleving te versterken

Ik heb een vraag voor je. Waarom zijn verrassingen zo leuk? Het antwoord weet zelfs een kleuter: omdat je ze niet ziet aankomen. Het onverwachte geeft ons vreugde. Dat wat we niet zien aankomen, zien we het liefst. Bovendien zegt het iets over de gever van de verrassing: die maakte een inschatting van wat ons vreugde geeft en inderdaad: tadaaaaaa. Vreugde. En dat heeft alles te maken met microcopy.

Schrijftaal of spreektaal? Formeel of informeel? Zakelijk of persoonlijk? U of jij?

Korte tijd terug plaatste ik een bericht op LinkedIn dat nogal veel losmaakte. Over schrijftaal. Ik zette ‘m natuurlijk scherp neer, om aan het denken te zetten, om discussie los te maken. En dat lukte. Meer dan 76.000 mensen bekeken mijn post, 657 mensen deelden een like uit en bijna honderd mensen plaatsten een reactie.