Hey Freelancer, werk je tone of voice uit en pluk er magische vruchten van

Niet voor niets heb je gekozen voor het leven van een freelancer - ik kan meer voordelen noemen dan dat Poetin, Trump én Pinokkio leugens kunnen verzinnen. Maar elke freelancer kent ook de moeilijke kant. De kant die onzekerheid met zich meebrengt. Komen er nog wel genoeg aanvragen van opdrachtgevers binnen? Ik noem er maar eentje. Die moeilijke kant maak je een stuk makkelijker door het uitwerken van je tone of voice. Lees maar.  

Ben jij freelance copywriter? En wil je leren hoe je (meer) nieuwe klanten trekt? Klanten die voor jou kiezen en voor jou alleen? Kom dan naar mijn online masterclass ‘Zo kom je als freelance copywriter aan (meer) nieuwe klanten’ op donderdag 21 maart.

In de jaren dat ik voor mezelf werk en heb gezien hoe andere freelancers werken, heb ik geleerd dat er twee soorten freelancers bestaan.

  1. De freelancer die netwerkt, aan acquisitie doet, op shortlists terecht komt en dan met een scherp voorstel hoopt dat hij uitgekozen wordt.

  2. De freelancer die direct wordt benaderd door organisaties die al hebben besloten dat ze met hem willen werken.

Jij wilt natuurlijk die tweede zijn. Want wie vindt het nou leuk om naar netwerkborrels te gaan? Wie springt er ‘s ochtends met een dikke grijns z’n bed uit voor een heerlijk dagje acquisitie? Wie gaat er lekker op om drie dikke uren aan een voorstel te werken en dan te worden afgewezen?

Niemand. 

Wat je wilt is dat organisaties jóu kiezen. Niet je prijs, niet je ureninschatting, niet je beschikbaarheid. Jou. Wat je wilt is dat organisaties je mailen of bellen om een samenwerking te bespreken, maar eigenlijk al hebben besloten dat jij het moet worden. 

Hoe je dat voor elkaar krijgt? 

Door jezelf te laten zien. In vol ornaat, onmiskenbaar jij. 

Tone of voice. Qué?

Voor alle duidelijkheid: je tone of voice is de manier waarop jij als merk praat - ja, als merk, want als freelancer bén je jouw eigen merk. 

Wil je scherpere teksten en een overtuigende brand story leren schrijven? Check dan de TIMcademy, vol online masterclasses, workshops, how-to’s en coachingtrajecten.

Door jouw persoonlijkheid zoveel mogelijk in je tone of voice te stoppen, zorg je ervoor dat je herkenbaar bent. Dat is van niet te overschatten waarde, want op het moment dat je herkenbaar bent, kan iemand een relatie met je opbouwen. 

Dat werkt zo: iemand ervaart jou als een herkenbare, unieke entiteit, met een eigen stem, eigen opvattingen, een eigen set aan normen en waarden, een eigen, persoonlijke belevingswereld die elke keer dat je ermee in aanraking komt, verder tot leven bloeit. In één mand, ‘branding’.

En zo word je die tweede soort freelancer

Wie als freelancer genoeg tijd en energie stopt in zijn tone of voice en vervolgens in het over de bune brengen daarvan, wordt stap voor stap die tweede soort freelancer waarover je eerder in dit artikel las. Stap voor stap word je die freelancer die direct wordt benaderd door organisaties die al hebben besloten dat ze met hem willen werken.

Want organisaties kennen je al een tijd. Ze volgen je op de kanalen waarop je aanwezig bent en lezen met je mee. Ze hebben je stem in hun hoofd, staan achter je opvattingen, herkennen zich in je normen en waarden en zijn, samenvattend, fan van je. Er komt een dag dat ze de telefoon pakken en je vertellen dat ze met jou willen werken, specifiek jou-en-niet-iemand-anders. 

Ok, tof. Hoe dan? Nou, zo.

Wil je meteen aan de slag? Dan heb ik drie stappen voor je waar je een begin mee kunt maken - en een berg artikelen om je verder op weg te helpen.

  1. Trek tone en voice uit elkaar. Je hebt dan de voice die het ergens over heeft en de tone die een unieke kleur geeft aan die voice.

  2. Bepaal voor je voice het onderwerp waarop jij als dé expert wilt worden gezien, bijvoorbeeld ‘grafisch ontwerp voor verpakkingen’.

  3. Bepaal voor je tone één karaktereigenschap die je altijd wilt laten doorklinken in je tekst, bijvoorbeeld ‘rebels’.

Gedaan? Mooi. Dan zorg je vanaf nu dat al je content op al je kanalen 100% voldoet aan je, simpele versie van een, tone of voice. Je zal merken hoe snel je een sterk, herkenbaar merk opbouwt en van die eerste soort freelancer naar die tweede soort freelancer toebeweegt.

Meer weten én doen rond tone of voice?

De wereld rond tone of voice is groot en je kunt er heerlijk in spelen en verdwalen. Wil je dat? Dan heb ik meer voor je:

Oh, en doe je iets in de communicatie, wil je je tone of voice volledig uitwerken en tegelijkertijd muy muy intens met mij werken aan je leerdoelen op het gebied van copywriting? Check dan mijn coachingtraject ‘Messcherpe Teksten’