Brief van de Maand - Juni 2022

Het verschil tussen schrijven en schríjven | De buik van Kim Jong-Un - Win een boek van Kristin Hannah

Joehoe,

Alles lekker met jou en je zomer?

Het is tijd om een misverstand recht te zetten. Eentje van megalomane omvang - de buik van Kim Jong-Un is er niks bij zeg maar. 

Dit is 'm.

Veel mensen denken dat schrijven hetzelfde is als schríjven. HA. Mis. Miss Universe. Mis Poes. 

Ze denken dat het vak schríjven zich beperkt tot het achter elkaar zetten van juist gespelde woorden. Natuurlijk is dat niet zo, zoals jij ook wel weet.

Dus is het tijd voor een nieuwe definitie van het vak schríjven. Die geef ik je in dit artikel (of als aflevering van de TIMcast), samen met de vijf basisprocessen die bij schríjven komen kijken - herken jij ze? En doorloop jij die processen ook tijdens het schríjven?

Nu die buik van Kim uit de weg is...

...kan ik het eindelijk met je hebben over De nachtegaalDe vier windstreken en Aan het einde van de wereld, drie boeken van Kristin Hannah die ik de afgelopen weken heb gelezen - tijdens mijn corona-isolatie veranderde ik in een hoestend, proestend en boeken verslindend bankmonster dat elk stuk analoog of digitaal papier dat in de buurt van mijn bank kwam, volledig naar de kl*te las.  

Wat kan zij schríjven - dus niet schrijven. En wat was het verfrissend om mijn vocabulaire messenset eens bij te slijpen met fictie in plaats van bronnen uit de op marketing gerichte copywriting-wereld. 

Die aanscherpende verfrissing gun ik jou ook. Dus kan je één van die drie boeken winnen. Welke je maar wilt.

Hoef je maar één ding voor te doen. De opdracht:

Schrijf één alinea waarin je de buik van Kim als metafoor gebruikt om jouw zomer te beschrijven.

Mail je alinea naar mij: info@timdaalderop.com. De leukste wint een van de drie eerder genoemde boeken van penvriendin Kristin. 

Ik bedenk ineens een leuke brug naar de nieuwste how-to's binnen de TIMcademy.

Geen inspiratie? Check dan deze twee how-to's - ze kosten je maar €7 en werken voor de rest van je leven, te beginnen bij die buik-van-Kim-opdracht: 

Doei.

Oja, en als je van techno houdt tijdens het werken, dan vind je deze plaat vast tof.

Nu echt doei.

Tim