Je brand story: de oerknal van jouw communicatie-universum

Elke planeet, elke maan daar in de buurt, elke ster waar die planeet en maan omheen draaien, elk sterrenstelsel waar ze onderdeel van zijn en elk zwart gapend gat dat zulke dingen langzaam naar zich toetrekt en naar binnen harkt: het begon allemaal met één grote, alles uitspuwende oerknal. Precies hetzelfde geldt voor jouw brand story. Het is het begin van alles. 

Ja, alles, jouw hele communicatie-universum vol e-mails, nieuwsbrieven, Insta-reels, TikTok-filmpjes, LinkedIn-posts, longreads, podcastafleveringen, blogartikelen en webteksten, komt voort uit jouw brand story. Tenminste, dat is hoe het hoort.

Hoe het hoort: jouw brand story als oerknal

Wat je wilt als merk is een merk zijn dat mensen onthouden. Een merk dat mensen betovert, overtuigt en niet alleen klant maakt, maar ook fan. Een fan die in de oren van andere potentiële fans fluistert wie jij bent als merk, wat jij doet als merk en waarom mensen bij jou moeten zijn en niet bij anderen.

Dat is wat je wilt. Zoiets krijg je alleen voor elkaar als je communicatie, in elke pixel en elke letter, van begin tot eind, één consistente beleving ademt. Als al die e-mails, nieuwsbrieven, Insta-reels, TikTok-filmpjes, LinkedIn-posts, longreads, podcastafleveringen, blogartikelen en webteksten, dezelfde merkwaarden communiceren en dezelfde herkenbare stijl over de bune brengen.

Zo zet je een sterk merk neer.

Dat kan alleen als dat hele communicatie-universum dat jij neerzet voortkomt uit één centraal punt. Uit die oerknal dus. 

Die oerknal, dat is je brand story. 

Zo ziet een brand story eruit

Ok, hoe ziet die oerknal eruit dan? In tegenstelling tot de echte oerknal is jouw merkoerknal a.k.a. brand story een kort, overzichtelijk verhaal dat een duidelijk beeld geeft van:

  • Wie je bent

  • Wat je doet

  • Wat je klanten / abonnees / volgers daaraan hebben

  • Waarom je dat doet

  • Hoe je dat doet

  • Wat jou als merk bijzonder maakt

Het complexe van een brand story is dat het een dieper antwoord geeft op die vragen, terwijl het toch kort en duidelijk is geformuleerd. De ultieme complexiteit gevat in de schoonheid van eenvoud.

Best ingewikkeld dus, want geef maar eens een goed antwoord op de vraag: ‘wie ben jij?’ of ‘wat doe jij?’ - is het je weleens opgevallen dat mensen daar zelden een helder antwoord op hebben? Stel maar eens zo’n vraag en let er eens op of je het antwoord dat je krijgt goed kunt volgen - wedden dat dat vaak niet zo is?

Goed. Tot zover de inhoud.

De vorm is weer een vak apart. Want hoe weef je al die antwoorden tot een overtuigend en aantrekkelijk geheel? Aantrekkelijk qua verhaallijn, maar ook qua verwoording? En dan is aantrekkelijk één ding, en volledig geschreven in de unieke tone of voice van jouw merk weer aan ander ding.

Nog even praktisch: ga uit van één tot anderhalf a4-tje en verzamel de input met mensen die belangrijk zijn voor het verhaal. Dus niet alleen het management, maar ook je communicatiespecialisten en mensen die contact hebben met je klanten, volgers en / of abonnees.

Aan de slag met je brand story

Zoals je inmiddels begrijpt komt er veel kijken bij het bouwen van je brand story. Ik help je op weg. Dat doe ik op drie manieren:

Zo gebruik je je brand story

Kom je er zelf uit? Gefeliciteerd, dan ben je nu een soort god die een oerknal heeft veroorzaakt in een communicatie-universum - lekker bezig dus. Nu je god bent, heb je twee dingen die je in de gaten moet houden bij het gebruiken van je brand story:

  1. Je brand story is een strategisch stuk. Het is dus niet alleen een verhaal, want als je links een leuk verhaal vertelt en rechts hele andere dingen doet, dan slaat je verhaal als een spreekwoordelijk varken op een spreekwoordelijke tang. Toets dus alles wat er gebeurt binnen je organisatie aan die brand story: strookt het met het verhaal dat we vertellen? Niet? Dan doe je óf de verkeerde dingen óf je vertelt het verkeerde verhaal.

  2. Zorg dat alle communicatie aansluit op die brand story. Alles wat je communiceert, intern en extern, via je eigen kanalen en via sociale media, moet op één lijn liggen met de lijn die je hebt gekozen in je brand story.

Succes.