''Zeg, heb jij wel een niche?'' Nee, f*ck die niche.

Wie nu nog geen niche heeft, wordt als volslagen belachelijk gezien. ‘’Hallo, kies je klant en je klant kiest jou, dûûûh.’’

De afgelopen jaren zag ik de ene freelance copywriter na de andere besluiten alleen nog te schrijven voor linksdraaiende yoghurtfabrikanten met een B-Corp label of L-vormige, greeploze keukens met een Oost-Scandinavisch design. Maar weet je wat? F*ck die niche. 

Verkouden labradoodles en ex-zandkasteelbouwers

Zelf heb ik het ook even overwogen. Tijdens een ochtendwandeling met mijn hond dacht ik ineens: hoe leuk zou het zijn om voortaan alleen nog te schrijven voor hondenhotels die gespecialiseerd zijn in verkouden labradoodles? 

Mijn volgende wandeling over het strand bracht me de inspiratie voor een andere niche: ik schrijf vanaf morgen alleen nog voor ex-zandkasteelbouwers die een doorstart maken in de bouw. 

Hmmm…

Ik twijfelde nog of de bouw niet te breed was en of ‘in 3d-geprinte gebouwen’ of ‘CO2-neutrale tiny houses’ niet duidelijker zou zijn.

Ik bedoel: het moet wel écht niche. Als je niet kiest, dan is het allemaal véél te vaag en vragen al die ex-zandkasteelbouwers zich af: maar schrijf jij wel voor míj? Snap jij mijn belevingswereld wel?

Straks sta ik bekend als die copywriter die schrijft voor ex-zandkasteelbouwers die een doorstart hebben gemaakt in ‘de bouw’, dan gaan AL die aanvragen van ex-zandkasteelbouwers die zich specialiseren in CO2-neutraal tiny-house-bouwen, om maar iets te noemen, ALLEMAAL aan me voorbij. 

Lekker dan.

Toch die verkouden labradoodles dan? Maar ja, wát voor labradoodles, was natuurlijk de vraag. Ik ga toch niet voor de hele shabang schrijven, voor elke organisatie in die gigantische sector rond labradoodles met een loopneus? 

Dus, worden het mini’s, mediums of standard labradoodles? In de puppy-, puber- of volwassenenfase? En welke kleur? Geslacht?

Ik zag door al dat labradoodlesnot de snuit niet meer, als je begrijpt wat ik bedoel.

You get the message: f*ck die niche

Stel: ik had gekozen voor die verkouden labradoodles of ex-zandkasteelbouwers. Had ik dan nog aanvragen gekregen denk je? Nee.

‘’Lekker extreem voorbeeld, Tim, dat is natuurlijk niet wat er bedoeld wordt met kies-je-niche.’’

Weet ik.

Doe ik expres.

Ten eerste omdat ik zin had om te schrijven over labradoodles en ex-zandkasteelbouwers. En dat is meteen reden één om die niche te f*cken: kies wat je leuk vindt.

Vind je van alles leuk? Kies dan gerust van alles. Betekent namelijk niet direct dat je een vage propositie hebt en geen enkele lead ooit nog in jouw vangnet terechtkomt.

Tweede, derde en vierde reden om niet te ‘nichen’:

  • Je bent net begonnen en mag al blij zijn dat je überhaupt aanvragen krijgt - en nee, ik wil niet zeggen dat je dan maar alles aan moet nemen.

  • Je niche is te niche - denk aan verkouden labradoodles. Áls die er al zijn, dan is het nog maar de ‘vraag’ of er genoeg hondenhotels zijn die zich daarin hebben gespecialiseerd én een copywriter zoeken én jou te gek vinden.

  • Natuurlijk zijn er bepaalde onderwerpen of soorten organisaties die je extra leuk vindt. Maar er zijn meer dan genoeg voorbeelden van organisaties die om whatever reason toch heel leuk zijn om mee te werken. Er zijn onnoemelijk veel organisaties die buiten jouw eerste tien genoemde interessegebieden vallen en tóch hele toffe klanten zouden zijn.

Herhaling: ik zeg niet dat je alles moet aannemen 

Voor de duidelijkheid: het mag best een beetje smaller dan ‘elke organisatie, stichting, start-up, scale-up, grown-up, fuck-up of boomhutclub die geld over heeft voor letters.

Moet je ook zeker doen.

Maar laat je niet gek maken door de kies-je-niche-politie. Hou het gerust wat opener, dat vangnet van je.

Want weet je wat?

Je kunt altijd nog ‘nee’ zeggen als je een klus in dat vangnet krijgt waar je geen zin in hebt.

En weet je wat #2?

Je kunt je op genoeg punten onderscheiden van al die andere copywriters, daar heb je niet per se een niche voor nodig. Organisaties kiezen ook voor:

  • Jou als persoon

  • Jou met je inhoudelijke expertise

  • Jou met je netwerk

  • Jou met je typische stijl 

  • Jou met je passende portfolio 

  • Etc.

  • Superetcetera

Veel plezier met niet-nichen. 

P.S. 

Mócht je zo’n hondenhotel gespecialiseerd in verkouden labradoodles kennen, en zijn ze toevallig op zoek naar een copywriter zoals ik? Laat het me alsjeblieft weten, want dat lijkt me serieus te gek.

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Previous
Previous

3 tips om je webteksten meer in het oog te laten springen

Next
Next

3 x wat je doet vóór je die webteksten onder handen neemt