3 x wat je doet vóór je die webteksten onder handen neemt

‘’Jaaaa, we gaan een website bouwen met allemaal coole teksten.’’ Goed idee, natuurlijk. Want een sterke website met scherpe teksten draagt bij aan meer naamsbekendheid, een mooie merkreputatie en uiteindelijk ook waar jij zo lekker op gaat: klanten. Maar ho. HO. Voordat je die webteksten laat schrijven, heb je nog drie dingen te doen. 

‘‘Kan ik niet gewoon meteen beginnen?‘‘

Nee.

‘’Waarom niet?’’

Omdat je ook niet in een trein stapt zonder te bedenken waarheen. 

Okay, voor een leuke verrassingstrip misschien. Alleen is jouw merk geen leuk tripje, maar een serieuze organisatie met een serieuze missie én een commercieel doel. 

Dan doe je niet zómaar wat. 

Dan bereid je je voor.

Daarom die drie dingen. Lees maar 👇

  1. Een brand story 

De basis van je merk is je merkverhaal, ook wel brand story. Zonder dat verhaal heb je niks te vertellen. En merken die niks te vertellen hebben, maken inhoudsloze campagnes en komen in het algemeen over als een systeemplafond: saai en onaantrekkelijk.

Dus wil je zo’n brand story.

Wat het is

Een brand story is een aantrekkelijk, onderscheidend en overtuigend verhaal waarin je vertelt wat jouw toegevoegde waarde is als merk. 

Hoe je ‘m maakt

In het kort: 

Je bedenkt eerst hoe de wereld eruit zag vóór jouw merk. Ofwel: wat was de status quo? Wat was het probleem dat in die wereld bestond en dat een bestaansreden aan jouw merk gaf? Daarna beschrijf je wat het gevolg is van dat probleem. En als je dat gedaan hebt, kom je tot jouw oplossing, met als resultaat de wereld waarin jouw merk wél bestaat.

In het lang:

Hoe je ‘m gebruikt

Vergelijk je brand story met de oerknal: het is het begin van alles. Je webteksten, maar ook die campagne op LinkedIn, dat TikTok-filmpje en dat persbericht, ze komen allemaal voort uit dat ene verhaal. Niet dat ze allemaal op elkaar lijken, nee, ze trekken dezelfde rode draad door.

Zo krijg je een consistent merk, dat steeds verrassend communiceert, maar altijd met dezelfde onderliggende kernpunten. Uiteindelijk leidt dat tot een merk dat door je doelgroep wordt ervaren als een soort entiteit met een karakter, zoals een persoon. Dáár gebeurt het. Zodra je dat voor elkaar krijgt, kunnen mensen zich aan je merk binden, krijgen ze een voorkeur voor jouw merk. De eindbaas, dus eigenlijk.

Bijkomend voordeel: makkelijker samenwerken

Mensen komen, mensen gaan, en toch moet het karakter van je merk hetzelfde blijven. Dan is het wel zo makkelijk dat je dat karakter hebt gevat in een handig verhaal. ‘’Kijk eens, nieuwe collega, dit is ons verhaal.’’ Of ‘’kijk eens, externe partij die voor ons communicatiemiddelen maakt, dit is ons verhaal.’’ Met zo’n handig en overhandigbaar document zit iedereen in no-time op één lijn. 

2. Een tone of voice + schrijfwijzer

De copywriter die je webteksten schrijft, moet eerst weten waar die teksten over gaan en wat de toon is waarin de woorden komen te staan. 

Een tone of voice dus.

Daarin staat waar je merk het over heeft, maar vooral hoe je merk praat. Een soort brand guide voor teksten dus. De details, de schrijfregels, vind je in de schrijfwijzer.

Met een tone of voice + schrijfwijzer weet je dus:

  • Over welke onderwerpen je merk het heeft

  • Welke toon jouw merk daarbij aanslaat

  • Hoe je de teksten daarvoor precies neerzet

Geen budget, toch webteksten?

Niet ideaal, maar kan. Je spreekt dan in ieder geval richtlijnen af met je copywriter.

Denk aan:

  • We zijn een speels merk, dus niet te serieus

  • We zijn the new kid on the block, dus onze teksten ademen lef, vuur en eigenzinnigheid

  • We spreken een specifieke doelgroep met een behoorlijk taalniveau aan, dus taalniveau B2 / C1 mag

Om maar iets te noemen. 

Zorg er in ieder geval voor dat je copywriter genoeg handvatten heeft om de juiste toon neer te zetten. Dat hoef je natuurlijk niet zelf te bedenken: een goede copywriter weet wat ‘ie van je nodig heeft om te kunnen beginnen.

3. Een idee voor je website

  • Wat is het doel van je website? 

  • Wat voor indeling past daarbij? 

  • Welke pagina’s komen er dus?

  • Welke middelen zet je in? 

  • Hoe ziet de lay-out er ongeveer uit? 

Zomaar wat vragen waar je een antwoord op moet hebben voordat je aan de webteksten begint. Want het doel, de indeling, de pagina’s, je middelen en lay-out bepalen je overkoepelende verhaal. Zodat alles naadloos in elkaar grijpt, lekker heen en weer klikt en bezoekers blijven plakken op de juiste plekken.

Nog geen idee en toch aan de slag?

Een goede copywriter kan ook met je meedenken over dat overkoepelende verhaal. En zelfs over een logische indeling van dat verhaal, vertaald naar een website-indeling. Dat bespaart je tijd en geld.

Wil je het écht-écht goed doen? En heb je wat meer budget? Vraag dan een UX-designer om samen met jou de indeling voor je website te bedenken. Het eindresultaat: zogeheten wireframes.

Daarna kan de copywriter aan de slag 😄

Succes! Wat je ook interessant vindt…

Previous
Previous

''Zeg, heb jij wel een niche?'' Nee, f*ck die niche.

Next
Next

De 6 rollen van een copywriter