3 tips om je webteksten meer in het oog te laten springen

Liever luisteren? Dat kan. Dit artikel heb ik ook als TIMcast-aflevering, op Spotify :-)

Of je website nou je visitekaartje is, een conversiebom of een contentplatform, je wilt dat je bezoekers blijven hangen. Daar heb je goede webteksten voor nodig. Wat zijn goede webteksten? In de eerste plaats zijn dat webteksten die gelezen worden. En om dat voor elkaar te krijgen, moeten ze in het oog springen. Hoe? Zo.

Wil je dat je teksten in het oog springen?

Nee, dat was geen vraag. Want dat wil je. Dat wil iedereen.

De echte vraag: hoe doe je dat?

Mijn drie tips:

  1. Durf te spelen

Veruit de meeste teksten zijn zo saai als een VVE-vergadering met lauwe koffie. Ze lezen op z’n best als smakeloze, uitgekauwde kauwgom met hooguit nog een vleugje van die eerdergenoemde lauwe koffie.

Wil je dat je bezoekers blijven hangen? Dan moet je hun aandacht te pakken zien krijgen. En nee, dat hoeft niet door te schreeuwen met grote letters, uitroeptekens, reclameleuzen en fear based marketing. Die tijd hebben we nou, gelukkig, echt wel gehad.

Wat je nodig hebt is jeu, sappige woordsaus, vocabulaire vrijheid, buiten-de-doos-bedenksels, een originele insteek waar de ziel van jou of jouw organisatie doorheen sijpelt. Iets waarvan mensen denken: 

‘’Hey, hier gebeurt wat interessants, weet je wat, ik blij nog even verder lezen in plaats van dat ik naar m’n collega loop, uit mijn neus peuter of maar weer eens verder ga met dat project waar ik mee bezig was.’’ 

Dat wil je.

Daarom: voel je vrij, verwoordt het zoals je het vertelt, met enthousiasme zonder te schreeuwen, met duidelijkheid zonder clichés, met speelsheid, zonder het te forceren. Uit de losse pen. 

2) Het moet er ook een beetje lekker uitzien

Laat de inhoud even links, rechts of ergens anders liggen. Focus je op de opmaak van je teksten. 

Ken je van die lange lappen tekst?

Heeft niemand zin in.

Van die kleine letters uit de tijd dat de boekdrukkunst nog niet was uitgevonden en je dus zuinig moest doen met papier?

Je hebt nu een digitaal scherm voor je neus, dus waarom in de ch*lera zou je nog lettergrootte 11 of 12 gebruiken - tenzij je in de leesbrillen-business werkt natuurlijk, dan heb ik niets gezegd.

Dus, gebruik:

  • Witregels

  • Tussenkoppen

  • Een lekker leesbare lettergrootte

  • Een fijne combinatie tussen tekst en beeld

  • En niet teveel tekst - de beste copywriters schrijven de kortste teksten

3) Het gáát niet om jou

Het gaat om je lezer. Op zo’n driekwart van de websites is dat, inhoudelijk gezien dé fout die wordt gemaakt.

  • Wij zijn die en die

  • Wij kunnen dat en dat

  • Kijk is wat een toffe features

  • Oh, wat vinden we onze klanten belangrijk

  • Leuk, hè, die kantoorhond?

Newsflash: je website is niet voor jou om te lezen op een moment van verveling.

Je website is er om bezoekers te helpen bij de problemen waar ze tegenaanlopen.

Als je dat eerste doet, dan vermaak je jezelf en gooi je alle tijd en centen die je in je website stopt in de sloot. Tenminste, dat is wat je er net zo goed mee kunt doen.

Doe je dat tweede, dan help je je bezoekers en omdat je dat doet, besluit een deel van die bezoekers contact met je op te nemen, omdat ze begrijpen dat ze bij jou moeten zijn met hun probleem.

Dus niet:

Welkom op onze website.

LIEF is al sinds 1978 een erkend en bekend shampoomerk, met onze befaamde fabriek in Bennekom. Nog steeds staat klanttevredenheid hoog bij ons in het vaandel. We hebben een breed assortiment aan duurzame, lekker geurende shampoo’s die we elke dag weer met plezier en respect voor de natuur maken. Kijk in onze webshop, bestel uw favoriete shampoo, dan sturen we die u de volgende werkdag al toe?

Dus wel:

Zoek je een shampoo die niet alleen goed wast en lekker ruikt, maar ook lief is voor de natuur? In een verpakking waar je niet de oceanen mee vervuilt? Niet de plastic soup mee vergroot? Een verpakking die je kunt bijvullen en uiteindelijk, hup, zo op de composthoop gooit?

Check dan onze LIEF-kokoscrème, LIEF-lavendelleven of LIEF-rozentuin. En lees wat anderen van de LIEF-shampoos vinden. 

Liefs,

LIEF

Zie je?

  • Het gaat om wat de lezer wil

  • Het gaat om waar de lezer op let bij het vinden van de juiste shampoo

  • Het speelt in op de behoefte om te weten wat anderen van die shampoo vinden

En de tekst is natuurlijk een stuk speelser en leest dus wat minder als die VVE-vergadering met lauwe koffie die ik noemde.

Aan de slag 💪

Zo, genoeg om aan te werken. Neem je webteksten onder de loep, zet er een goede schrijver op en laat die schrijver eerst eens praten met iemand die weet wat je klanten willen. Werk je voor jezelf? Vraag het ze dan zelf.

Oh, ik kan je daar natuurlijk bij helpen. Op verschillende manieren:

Previous
Previous

Zo kom je als freelance(r) (copywriter) tot een fijne balans tussen werk en vrije tijd

Next
Next

''Zeg, heb jij wel een niche?'' Nee, f*ck die niche.