De eerste drie dingen die je doet als je serieus aan de slag wilt met contentmarketing

Liever luisteren? Dat kan:

Wil je beginnen met contentmarketing? Of doe je dat al, maar wil je nu écht serieus aan de slag met je content, om serieuze resultaten te boeken? Mooi. Dan zijn dit de eerste drie dingen die je doet.

1] Bedenk eerst: contentmarketing is geen sprint, maar een marathon

Geen jonge, maar oude kaas. Geen Big Mac, maar rendang. Geen slobbertje, maar een gerijpte kelderwijn, geen housewarming tot 03:00, maar een volle-vijf-dagen Lowlands met campingparty tot maandagochtend. Ja, contentmarketing is volhouden, doorbijten, blijven gaan. Denk dus niet: ik schrijf af en toe een artikeltje en dan komen de klanten op me af als een Angela de Jong op een talkshowoorlog. Over talkshows gesproken, dat is een goed voorbeeld van hoe het wél moet. Zie contentmarketing dus maar als een talkshow: élke dag ben je onderwerp van gesprek, elke dag heb je iets relevants te melden, net als een talkshow, maar dan zonder die eerder genoemde Angela - dat heeft je publiek op een gegeven moment wel gezien. 

Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting? Meld je dan aan voor mijn Brief van de Maand, gelezen door ruim 2.200 professionals.

Elke dag aanwezig

Elke dag? Nou, dat is geen gouden regel, maar elke dag, of in ieder geval een aantal keer per week aanwezig zijn, dat is wel ongeveer waar je op mikt met contentmarketing. Voor veel mensen klinkt dat als veel: ‘’elke dag, wordt dat niet wat veel?’’ en ‘’mijn volgers op social media zitten echt niet te wachten op elke dag wéér een of andere post’’, zeggen zij dan. 

En nee, natuurlijk zit niemand te wachten op ‘wéér een of andere post’. Maar ik mag toch hopen dat je iets interessanters in gedachten had toen je besloot serieus aan de slag te gaan met contentmarketing. Voor ‘wéér een of andere post’ hoef je het niet te doen - ga dan maar wat anders doen for the sake of iedereen

Te vaak bestaat niet, te oninteressant wel

Waar mensen wél op zitten te wachten is interessante dingen. En zolang jij interessant bent, krijg je het waarschijnlijk niet eens voor elkaar om té vaak te posten. Té vaak is 99,99% van de keren té oninteressant. Sterker nog, als iemand zegt dat je nét iets te vaak voorbij komt in de timeline, dan bedoelt die persoon eigenlijk dat je niet boeiend genoeg bent.

Zorg dus dat je relevant bent, vaak aanwezig bent en dat lange tijd - eigenlijk voor altijd - volhoudt.   

2] investeer in je contentstrategie

Wat wil je nu eigenlijk bereiken? Ervan uitgaande dat het maken van content niet je purpose in life is en ook geen bezigheidstherapie omdat je verder niets te doen hebt, heb je een commercieel doel. Denk aan:

  • Het opbouwen van naamsbekendheid

  • Het veranderen of verbeteren van je merkreputatie

  • Het genereren van leads

  • Het optimaliseren van je salesflow

Het kan overigens dat je meerdere van deze doelen kiest. Maar maak er één je belangrijkste doel en zet er eventueel een twee en een derde doel bij. Zo weet je waaróm je die content maakt en kan je iedereen binnen je organisatie uitleggen waar je op uit wilt komen.

Hoe bereik je dat doel dan? Dat bepaal je in je contentstrategie. Die bestaat behalve het formuleren van een duidelijke doelstelling uit:

  • Je merkidentiteit

  • Je doelgroepbepaling en -segmentatie

  • Je contentformule

  • Je contentdistributieplan

  • Je contentkalender

Hoe duidelijker je jouw strategie hebt uitgewerkt, hoe groter de kans op succes. Wil je aan de slag met je eigen contentstrategie? Doe dan mijn online cursus, dan neem ik je in acht lessen mee langs alle stappen bij het maken van een contentstrategie. Bij elke les zitten opdrachten - doe je die allemaal, dan heb je na afloop van de cursus je eigen contentstrategie. Interested? Mail ‘EARLYBIRD’ naar info@timdaalderop.com, dan krijg je als eerste toegang na de lancering op 15 maart en betaal je geen €99, maar €69 voor de hele online cursus.

Geen zin om een cursus te doen? Lees dan:

En volg mijn Brief van de Maand, waarin ik elke maand het beste van mij en van anderen over copywriting en brand stories deel.

3] Zet een goed team neer

De mensen die het gaan doen vormen uiteindelijk de allerbelangrijkste succesfactor. Een goede strateeg maakt nu eenmaal een betere strategie dan een middelmatige en topschrijvers en -videomakers maken nu eenmaal de content die publiek trekt - niet die veel goedkopere stagiair die het ‘ook wel grappig vindt om te doen’.

Wat voor mensen je allemaal nodig hebt? Ik vertel je er alles over in mijn artikel ‘De 6 rollen van de contentredactie’.
Succes met je eerste, of eerste serieuze, stappen op het gebied van contentmarketing. Als je hulp nodig hebt, just shout, ik denk graag met je mee.

Handige artikelen die hierop aansluiten

Previous
Previous

SCHREEUW NIET ZO! Over het uitroepteken.

Next
Next

Brief van de Maand - Januari 2020