Contentmarketing in 2030; de toekomst van het commerciële verhaal

In januari voorspelde ik wat er dit jaar gaat gebeuren op het gebied van contentmarketing. Leuk natuurlijk, maar je hoeft er geen wilde gok voor te doen, geen futuristische bril voor op te zetten. Wat er in 2018 gebeurt is wat er in 2017 al gebeurde, plus een beetje meer. Spannender is het om wat te zeggen over het jaar 2030. Dat ga ik bij deze dan ook doen.

In 2030 is augmented reality volledig doorgebroken. We bekijken de wereld om ons heen door een bril danwel lens die een extra informatielaag legt over ‘de werkelijkheid’. We zien context bij de mensen en objecten die we in ons vizier hebben. Sociale context, historische context, commerciële context. Die laag, dat is waar marketeers op azen in 2030; geen beter moment dan het hier en nu. En bovendien een persoonlijk hier en nu, dus een perfect op elk persoon afgestemde boodschap.

Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting en brand stories? Meld je dan gratis aan voor mijn Brief van de Maand.

Voor contentmarketeers in 2030 is het de kunst om in te spelen op de instinctief ingebedde nieuwsgierigheid die de mens zo typeert. Welk verhaal schuilt er achter dat gebouw? Welke ingrediënten zitten er in deze curry? Welke festivals zijn er binnenkort in deze stad? Waar je in 2018 nog continu rondloopt met dat soort onbeantwoorde vragen, heb je in 2030 zo’n beetje elk antwoord op zo’n beetje elke vraag letterlijk in zicht. Als marketeer kijk je naar de wereld waar mensen doorheen lopen en match je jouw product aan die omgeving, met behulp van verhalen die perfect passen in de augmented reality laag die over die wereld heen ligt.

Dat hoeft overigens niet ‘de echte’ wereld te zijn. Ook virtual reality is groot in 2030. We leven niet alleen in de echte wereld, maar bezoeken regelmatig parallelle werkelijkheden waar alles anders is. En ook in die werelden kijken we om ons heen en zien we zo’n extra informatielaag waar merken op inhaken met verhalen die ons interesseren en tegelijkertijd een commerciële boodschap bevatten.

Internetten doen we ook nog. Browsen doet alleen niemand meer en apps zijn iets van vijf en meer jaar geleden. Google? Ja, kent iedereen, maar niet meer van de zoekmachine. Personal assistants browsen voor ons. We gaan niet op zoek naar wat we willen, maar vertellen wat we willen en krijgen dat aangereikt door onze personal assistants. Die werken op elk device. Hoewel ‘device’ een relatief begrip is in 2030, want we leven in het internet of things tijdperk. Alles is een device. Alles is connected, online en offline doen er niet meer toe, de hele wereld is online. Overal en altijd kunnen we direct onze personal assistant aanspreken om te regelen wat we willen. We zoeken geen restaurant meer, maar gaan in gesprek met onze personal assistant die voor ons een tafel reserveert en zorgt dat er een taxi klaar staat wanneer we uitgegeten zijn. 

En wie niet zoekt, komt ook geen advertenties meer tegen. Merken van het jaar 2030 zijn gedwongen om ons (of eigenlijk onze personal assistants) precies te geven wat we willen in plaats van dat wat we willen te overlappen of doordrenken met advertenties. Voor veel tekstschrijvers, webdesigners, traditionele advertisers en SEO- en SEA-specialisten betekent deze nieuwe wereld het einde van hun geliefde ambacht. Neuromarketeers, data-analisten, contentmarketeers, AR- en VR-specialisten en geur- en gevoeltechneuten daarentegen, gaan het druk krijgen; multi-sense content is the new thing in 2030. Ja, we zijn eindelijk in staat geuren en gevoelsprikkels digitaal over te brengen. We gebruiken niet alleen onze ogen, oren en verbeeldingskracht, maar ervaren content als een totaalervaring die al onze zintuigen prikkelt.

Data? Is zo’n vanzelfsprekende tool in 2030 dat de term lang niet meer zoveel losmaakt als toen in 2018. Data is overal, stroomt van persoon tot persoon, van laag tot laag, van bedrijf tot bedrijf. ‘We’ hebben de strijd om privacy verloren van het bedrijfsleven, simpelweg doordat we gebruiksgemak en personalisatie blijkbaar hoger in het vaandel hadden staan dan het beschermen van onze data. Ben je data-analist, dan lacht de toekomst je toe.

En zo worden we in 2030 overal en continu gebombardeerd met verhalen die ons boeien, verhalen die zijn gemaakt voor ons, op de persoon af, van beeld tot geluid, geur tot gevoel, op het juiste moment en de juiste plek. En who cares dat de helft van al die verhalen eigenlijk reclame is? We zijn te druk om ons er druk om te maken en verdrinken in al het interessants om ons heen, gemaakt door verhalenmakers, al dan niet de commerciële.

Previous
Previous

Zo schrijf je een goed artikel. Van begin tot eind. Van research tot publicatie.

Next
Next

De 90-10 regel: een ode aan het verhaal