Mijn website is live! (mijn Squarespace avontuur)
Begin deze zomer begon ik aan mijn avontuur als freelancer. Overigens één van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt; vanaf dag één is het spannend, leerzaam én ontzettend leuk. Volop genieten én werken in één. Maar over dat avontuur later meer, in een volgend artikel. Dit artikel gaat over mijn Squarespace avontuur, ofwel het ontwerpen en bouwen van mijn eigen website.
Wil je meer weten over mijn coachingtraject ‘Messcherpe Teksten’ of wil je samen met mij je eigen maatwerk coachingtraject vormgeven? Check dan de TIMcademy.
Ja, ik heb alles zelf gedaan. Zelfs als technisch noob kan dat, als je de tools om het zelf te doen maar kent (of leert kennen in mijn geval) en een netwerk hebt waar je af en toe iets aan kunt vragen waar je zelf niet uitkomt. Oja, en een goeie fotograaf die creatief met je meedenkt.
Squarespace? Niet WordPress?
Als contentmarketingstrateeg zeg ik natuurlijk dat ook een website begint bij een contentmarketingstrategie. Maar het bouwen en ontwerpen begint (ok, daarna dan) bij het kiezen van een CMS; wat je kunt ontwerpen en bouwen is daar (in ieder geval nu nog) sterk van afhankelijk. WordPress is dan de logische optie; inmiddels draait een kwart van het internet op dat CMS en WordPress is bij uitstek geschikt om zonder enige technische kennis mee aan de slag te gaan. Bovendien kende ik WordPress al uit mijn tijd als manager Marketing & Communicatie bij internetbureaus Slik en Level Level en als Campagne- en Contentstrateeg bij Frankwatching.
Maar toch koos ik voor Squarespace. Het was een tip van Bas van der Lans, eigenaar van WordPress bureau Van Ons. Ja, WordPress bureau Van Ons en toch raadde hij Squarespace aan. Omdat Squarespace uitermate geschikt zou zijn om zonder budget en zonder technische kennis in relatief weinig tijd iets relatief tofs neer te zetten. Dank voor de tip Bas!
Dus ging ik op onderzoek uit in de wereld van Squarespace. Ik kan je daar een hoop over vertellen, maar hier komt het op neer: als WordPress = Android dan Squarespace = iOS. WordPress is open source, is veel keuze, is veel tweaken, is veel onderzoek moeten doen naar het perfecte thema en de perfecte plugins, met het risico dat je de verkeerde keuze maakt en dat je met crap opgescheept zit. Squarespace is niet open source, beperkte keuze, maar je weet zeker dat wat je kiest ook echt goed is. Niet alleen omdat de keuze veel beperkter is, vooral omdat wat je kiest door Squarespace zelf is gemaakt, speciaal voor Squarespace. Oja, en Squarespace staat bekend om de ijzersterk ontworpen thema’s, door top notch UX specialisten en visual designers. I like!
Ik klink nu vast als een Apple fanboy, dus even voor de goede orde: Dat. Ben. ik. Niet. Squarespace fanboy? Dat. Wel.
Aan de slag!
Een speeltuin, zo voelde het. Wel als een speeltuin die ik nog niet kende; waar de schommel, de wipkip en de glijbaan staan wist ik nog niet, ik moest zelf op onderzoek uit, van het kiezen van een thema tot het uitpluizen van de complete interface. Ik had geen idee. Ik dacht dat ik dat heel vervelend zou vinden (ik kan best ongeduldig zijn, ik heb best een hekel aan technische vraagstukken, de stekker in het stopcontact steken vind ik al technisch genoeg), maar het was een leuk en leerzaam avontuur.
Squarespace dus. Voor wie wil weten welk thema ik heb gebruikt: Hayden. Voor wie wil weten wie de foto’s heeft gemaakt? Oja, dat had ik al gezegd, maar ik ben echt heel blij met haar: Avena Koetje.
Waar begin je dan?
Ik dacht dat ik mijn propositie goed had uitgedacht, maar als je dan bezig bent met de homepage en daar één openingszin wil plaatsen die het allemaal samenvat…
En als je dan bezig bent met de navigatie en kort en helder moet communiceren welke diensten je als freelancer aanbiedt…
...dan wordt je toch weer op een ander niveau getriggerd om daar nog even heel goed over na te denken. Een waardevolle exercitie die bij mij leidde tot vele ideeën waar ik in dit artikel geen ruimte voor heb. In ieder geval staat mijn menu nu als een huis, vind ik: ik geef advies op het gebied van online marketing & communicatie, ik bied creatieve sessies aan waarbij ik organisaties in vijf stappen help naar een slimme contentmarketingstrategie en ik schrijf teksten, in alle vormen. Drie opties dus, helder en overzichtelijk -er komt overigens een vierde aan, daarover later meer.
En dan is het tijd om de indeling te bepalen. Welke pagina’s wil je? Wat wil je daar laten zien en ga je dat in beeld of in tekst doen? En in welke verhouding? Laat je zien wie je klanten zijn en ga je zelf bloggen? Die vragen, en honderden andere vragen, leidden tot de wireframes. Schetsen, bijschetsen, schaven, bijschaven en dan op je scherm toveren met behulp van speeltuin Squarespace.
Trouwens een tip voor mensen die, net als ik tot voor twee weken geleden, zitten te stuntelen met afbeeldingen bijsnijden en in de juiste verhoudingen zetten: gebruik Canva. Dank voor de tip, Remy Steijger!
Tweaken = 50%
Na het opzetten van de navigatie en de pagina’s, het kiezen van de juiste indeling, het bepalen van de beeld-tekst-verhouding, het schrijven van de teksten en het maken, uitkiezen, bewerken en toevoegen van mijn foto’s was mijn website bijna klaar. Dacht ik.
Want dan komt het tweaken. Daar ben ik lang, gelukkig met heel veel plezier, wijn en muziek, mee bezig geweest. Onder tweaken versta ik overigens ook SEO, bedankt Juliën Pols voor je hulp! En dit artikel, een checklist om na te lopen voordat je je Squarespace artikel lanceert, was ook enorm handig.
Luister je liever dan dat je leest? Bijvoorbeeld tijdens het koken, hardlopen of als je je planten water geeft? Abonneer je dan gratis op de TIMcast, waarmee je naar (bijna) al mijn artikelen kunt luisteren.
Tada! Wat vind je?
En toen was mijn website klaar. Tenminste, het is een levend project en ik realiseer me dat ik nog een hoop kan verbeteren, maar de eerste versie staat live. Ik ben heel benieuwd wat jij vindt. Zou het waarderen als je je mening geeft in een comment onder dit artikel. Durf kritisch te zijn, daar hou ik van.